Koor profileert zich als veel meer dan zingende groep

60-jarige gregoriusgilde zoekt oud-leden voor jubileumfeest

OUDENAARDE - Het gemengde zangkoor Gregoriusgilde, dat in en rond Oudenaarde niet alleen kerkdiensten, maar ook 'wereldlijke' feesten opluistert, viert binnenkort haar zestigste verjaardag. «Een 150 oud-leden kregen al een uitnodiging in de bus. Maar er moeten in het Oudenaardse nog minstens dubbel zoveel mensen rondlopen, die bij ons hebben gezongen. En naar hen zijn we nu op zoek», zegt secretaris Filip Van den Bulcke.

Wie bij de term 'koor' al snel de neiging heeft om aan kerkliederen zingende pilaarbijters te denken, heeft de mannen en vrouwen van de Gregoriusgilde nog niet aan het werk gehoord. «We zingen inderdaad religieuze liederen en verzorgen nogal wat kerkelijke feestdagen in de Sint-Walburgakerk. Maar we zijn echt wel meer dan een kerkkoor», verzekert Filip Van den Bulcke.

Trouwfeesten

«We worden ook geregeld gevraagd om te zingen bij huwelijken, jubilea en andere feestelijkheden. En elk jaar zingen we ook een eigen concert in Oudenaarde. Ons repertoire gaat van Gregoriaans over de grote klassiekers naar meer moderne eigentijdse componisten, tot de Beatles toe. We nemen ook deel aan de provinciale koortoernooien en werden in 2003 geklasseerd in eerste afdeling. Begin deze maand hebben we die erkenning overigens terug weten te verlengen», vertelt Van den Bulcke niet weinig trots. De Gregoriusgilde telt een 30 zingende leden. «Naast het genot van het zingen is er ook de deugd van het sociale contact. We doen binnen- en buitenlandse uitstappen, trokken naar de Champagnestreek, organiseren onze eigen barbecue en binnenkort staat een trip naar Barcelona in de agenda», overloopt de koorsecretaris de activiteitenkalender.

Op stap

Volgende maand viert de Gregoriusgilde haar zestigste verjaardag. Ter gelegenheid van dat jubileum organiseren we een reünie van oud-leden. «Van ongeveer 150 vroegere zangers en zangeressen van het koor hebben we nog de adressen. Maar ik denk dat er in en rond Oudenaarde dubbel zoveel mensen rondlopen, die ooit bij de Gregoriusgilde zijn geweest. Die willen we allemaal bijeen krijgen voor een feestelijke receptie in de Beaudelotzaal van de Brouwerij Liefmans» zegt Filip Van den Bulcke.