De Gregoriusgilde heeft als gemengd koor een stevige traditie. Na vier mannelijke dirigenten, die het koor menig succes bezorgden, nam Marianne Verwulgen in 1999 het dirigeerstokje over. Sinds 2003 neemt het koor opnieuw deel aan de vierjaarlijkse Provinciale Koorzangtoernooien. Het plaatste zich toen in Eerste Afdeling. In 2007, 2011 en 2016 werd dit niveau trouwens bevestigd. Dat zingen aanstekelijk werkt, blijkt uit de nieuwe en verjongde groep die hier vandaag voor u staat. Deze geëngageerde zangers verzorgen met plezier de hoogdagen in de dekanale Sint-Walburgakerk van Oudenaarde, doen er mee aan de jaarlijkse Zomerconcerten, geven glans aan een huwelijksmis, maar weten ook de juiste toon te vinden om een uitvaartsmis stijlvol te begeleiden.

Marianne loodst samen met haar zoon Koenraad Verstichel het koor met een vernieuwd repertorium en massa’s jeugdig enthousiasme de 21ste eeuw in. De Gregoriusgilde is vandaag uit het Oudenaardse cultuurleven niet meer weg te denken. Zij voerde reeds diverse grote werken uit in samenwerking met andere koren, zoals Bach’s Johannes Passion, het bekende Requiem van Fauré en “Die heilige Elisabeth” van Haas. In 2009 nam het koor de uitdaging aan om Carl Orff’s Carmina Burana mee uit te voeren. In 2013 werden de Zigeunerliederen van Brahms toegevoegd aan de lijst met gekende werken. Onder leiding van Koenraad Verstichel werkte de Gregoriusgilde in 2016 mee aan de uitvoering van het Requiem van Mozart, in een versie voor 2 piano's.

Zingen in de Gregoriusgilde is eveneens een sociaal gebeuren: het koor organiseert voor haar leden, partners en kinderen jaarlijks verscheidene activiteiten zoals daguitstappen, barbecues, culturele activiteiten… Ook de Champagnestreek, Barcelona (met een ‘uitvoering’ op de Ramblas) en Rome (met diverse "verrassingsuitvoeringen") stonden reeds op het programma. In maart van 2011 deed de Gregoriusgilde de landing in Normandië over. In 2013 is Parijs, de Lichtstad aan de Seine, aan de beurt en in 2015 werd een bezoek gebracht aan Wenen. In 2017 waren we in Praag terug te vinden 

De Gregoriusgilde telt momenteel 45 koorleden en repeteert elke week afwisselend op donderdag- of vrijdagavond. Wie graag vrijblijvend een repetitie wil bijwonen is ten zeerste welkom in ’t Zakske 2, 9700 Oudenaarde. Hou er wel rekening mee dat je in een internationaal gezelschap terechtkomt, waar naast een mondje Frans, Engels en Latijn er vandaag ook Filippijns en zelfs een woordje Russisch wordt gesproken.